Kada je najbolje početi sa plivanjem

Sa plivanjem je najbolje početi u najranijoj dobi

Najoptimalnija dob djeteta za učenje plivanja je 6-7 godina starosti, iako djeca već od 4-5 godina mogu započeti sa učenjem. U razvijenim zemljama čak i ranije.

Značaj plivanja

Plivanje je bez sumnje jedan od najzdravijih sportova uopšte

Ovakav stav utemeljen je na fizikalnim svojstvima vode i njenom djelovanju na čovjekov organizam. Gustoća vode je oko 800 puta veća od gustoće zraka i svaki pokret ljudskog tijela praćen je nesrazmjerno većim otporom što rezultira povećanim naporom ljudskog organizma i time vodi prema višestruko većoj potrošnji energije, naravno i odgovarajućoj potrošnji kalorija.

Plivanjem se aktiviraju gotovo sve grupe mišića što ravnomjerno jača tijelo i sagorijeva veliku količinu energije (700 kcal/h)

Plivanje ima svoje prednosti kod osoba sa poremećajima disanja, BRONHITIS ili ASTMA

Vlažan zrak iznad površine vode koji plivači udišu pogoduje disajnim putevima.

Od sportskih aktivnosti plivanje se preporučuje kao obavezan sadržaj u tretmanima za otklanjaje BOLOVA U LEĐIMA ali i trajnih deformacija kao sto su kifoza, lordoza ili  skolioza.

Voda je najpogodniji medij za vježbanje nakon operativnih zahvata, POSTOPERATIVNI TERTMAN, zbog prividnog gubitka težine u vodi mogu se izvoditi pokreti koje je nemoguće izvesti na suhom.

Plivanje manjim intenzitetom pozitvno djeluje na VISOK KRVNI PRITISAK. Preporučuje se plivanje 4-5 puta sedmično po 30 minuta.

Plivanje je dobro i za rješavanje problema sa NISKIM KRVNIM PRITISKOM, posebno kod mladih ljudi. Preporučuje se svakodnevna rekreativna/sportska aktivnost, a plivanje je jedna od najboljih.

Klub vodenih sportova Srce Sarajevo - za roditelje
Za roditelje - Klub vodenih sportova Srce Sarajevo

Ukratko o plivanju

Sportsko rekreativna aktivnost pogodna za sve uzraste

Plivanje je jedna od rijetkih sportsko rekreativnih aktivnosti kojom se možemo baviti do duboke starosti. Pokušajte plivanje i boravak u vodi produžiti i na periode izvan ljetnih mjeseci u bazenima kako bi plivali cijele godine.

Savjeti, kako pomoći djetetu?

Svome djetete možete pomoći da uživa u plivanju kroz:
  • RAZVIJANJE STAVA „ SPORTAŠ PRVO; POBJEĐIVANJE DRUGO“
  • IZGRAĐIVANJE SAMOPOUZDANJA KOD SVOG DJETETA
  • PUSTITI DA TRENER BUDE TRENER
  • POMAGANJE I OHRABRIVANJE DJETETA U POSTAVLJANJU REALNIH CILJEVA