Ishrana plivača

Za svakog čovjeka uopšte, posebno za sportiste i naravno za plivače, urednost u jelu je od izuzetne važnosti. To je jedan od bitnih uslova za skladno odvijanje varenja u organizmu a time i funkcionisanja organizma kao cjeline.

Djeca, a često i odrasli griješe u ishrani tako što izbjegavaju kuhanu hranu, neredovno se hrane, često konzumiraju tzv „brzu hranu“, uzimaju dosta šećera kroz voćne sokove ili slatkiše itd.

Brzina i žurba u toku obroka su neprijatelji organizma. Obrok treba da bude trenutak oporavka i opuštanja kako bi se duhovna i fizička energija obnovila. Ovo je od posebnog značaja za sportiste.

Vremenski razmak od jela do sportskog djelovanja trebao bi biti bar tri sata. U svakodnevnoj praksi to nije uvijek moguće ali vrijeme od 1,5-2h ne bi nikako smjelo da se preskoči. Ako bi se vremenski razmak od jela do sportskog djelovanja smanjio ispod 1,5 do 2h došlo bi do poremećaja u varenju.

Također je važno da nikad na prazan stomak ne treba započinjati trening niti takmičenje. Ovo je naročito vazno za plivače jer se njihov trening za razliku od ostalih sportova odvija u vodenoj sredini.

Hrana treba da je lako svarljiva i prije svega da nije teška. Teška jela su punomasni obroci, biljne bjelančevine, npr. mahunasti plodovi (grah, sočivo, grašak), hrana treba da bude kalorična i lako svarljiva. Ako se dešava da za obrok ipak bude neko teško jelo onda to treba da bude što ranije u toku dana, kako bi organizam zahvaljujući aktivnostima u ostatku dana imao vremena za varenje.

Obroci nikako ne bi smjeli biti obilni a rijetki. Poznato je iz fiziologije ishrane da podjela dnevne količine hrane na više manjih obroka djeluje životvorno, aktivno i na povećanje koncentracije, što je ujedno podstrek za takmičarska dostignuća. Više manjih obroka stvara uslove da organizam ima ujednačen priliv potrebne energije.

Kod sportista posebno kod djece, veoma je bitan psihološki uticaj koji proizilazi iz načina ishrane.

Tako npr. ako se dijete (sportista) prisiljava na oblik ishrane protiv svoje volje postižu se loše posljedice. Stoga je neophodno ishranu uskladititi sa željama sportiste kako pravilna ishrana ne bi postala patnja za roditelje i za dijete koje se bavi sportom.
Bitno je zauzeti stav prema jednoličnom obliku ishrane. Naši organi za varenje prilagođeni su za mješovitu i raznovrsnu ishranu. Svaka jednolična ishrana nosi u sebi opasnost od nedostatka određenih hranjivih materija.

Za plivače je svježa biljna hrana (voće i povrće) dragocjena namirnica zbog velikog sadržaja vitamina i minerala. Od mesa sportisti treba da koriste posnije vrste, kao što je posna govedina, zbog dobre svarljivosti živina (piletina, puretina), zatim riba, od mliječnih proizvoda najbolji izbor su posni sirevi i kao što je mladi sir koji je manje slan, ima vrlo malo masnoće, a posjeduje veoma potrebne proteine i predstavlja lagan ali koristan mliječni dio obroka.

Pravila zdrave dijete
Dobrobit pijenja vode

Kako najjednostavnije shvatiti šta treba jesti

Ovo pitanje se nameće svima koji žele da svoju ishranu prilagode i usklade sa svojim aktivnostima.

Potrebno je razvrstati i shvatiti šta je koja tvar za organizam, zatim prepoznati hranu u kojoj se ove tvari nalaze i konačno tu hranu jesti.

Krenimo redom

UGLJENI HIDRATI

Ugljeni hidrati su gorivo za ćelije i mišiće, zato je umjerena količina ugljenih hidrata neophodna u svakodnevnoj ishrani.

Razlikujemo dvije vrste ugljenih hidrata:

 • prosti
 • složeni

Prosti ugljeni hidrati (složeni šećeri) nalaze se u žitaricama mahunarkama i povrću. Sporije se razlažu i obezbjeđuju organizmu konstantan dotok energije tokom više sati.

Prema vrsti ugljenih hidrata koje sadrže, namirnice možemo ih podijeliti na 5 grupa.

U zavisnosti od toga kojom brzninom raste nivo šećera u krvi nakon konzumiranja.

 • Vrlo brze: šećer, voćni sokovi, (prosti šećeri)
 • Brze: voće, mlijeko, (pretežno prosti šećeri)
 • Srednje brze: bijeli hljeb, krompir, tjestenina, (složeni šećeri)
 • Spore: crni hljeb, raženi hljeb, pirinač, (složeni šećeri sa malo vlakana)
 • Vrlo spore: povrće mahunarke, integralne žitarice (složeni šećeri sa mnogo vlakana).

Namirnice iz prve grupe treba potpuno eliminisati.

Namirnice iz druge i treće grupe treba rjeđe konzumirati.

Namirnice iz četvrte i pete grupe su najprihvatljivije za svakodnevnu ishranu.

MASTI

To su neophodne komponente našeg organizma, sastavni dio svake ćelije, podmazuju zglobove, griju nas…
Postoje dva glavna tipa masti. Važno je razlikovati ih, jer na organizam djeluju sasvim različito. Neke treba unositi češće a neke rjeđe. Prvi tip su zasićene masti. Nalaze se u mesu, jajima, mliječnim proizvodima, uključujući i puter i sir. Ne preporučuje se uzimanje u većim količinama jer povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Mnogo bolji tip masti za ishranu djece su nezasićene masti.

To su zdrave masti i djele se u dvije grupe :

 • mononezasićene
 • polinezasićene

Mononezasićene masti se nalaze u maslinovom ulju, orasima, uljanoj repici.

Maslinovo ulje je izvanredan izvor mononezasićenih masti i ubjedljivo je najbolje za kuhanje jer je stabilno na visokoj temperaturi.

Polinezasićene masti se nalaze u nekim biljnim i ribljem ulju. Tu spadaju Omega 3 masti koje djeluju povoljno na zdravlje srca i krvnih sudova.

PROTEINI

Proteini se nalaze u svim ćelijama i istovremeno su glavna gradivna komponenta ljudskog tijela, posebno mišića.
Razlikujemo dvije vrste proteina :

 • proteine životinjskog porijekla.
 • proteine biljnog porijekla.

Proteini životinjskog porijekla se mogu naći u mesu, piletini, ribi, jajima, mliječnim proizvodima.

Proteini biljnog porijekla se nalaze u mahunarkama, žitaricama, grahu, orasima, sjemenkama, sojinim proizvodima. Potrebno je kombinovati proteine biljnog porijekla da bi se unijele sve aminokiseline koje su neophodne za ljudski organizam.

VITAMINI

Vitamini su sastavni dio enzima. Oni nam daju snagu i regulišu metabolizam. Borci su protiv umora i mnogih bolesti, brinu se za naše zdravlje i vitalnost. Količina vitamina koje unosimo u organizam je vrlo mala ali manjkavost od samo jednog vitamina dovodi do ugrožavanja čitavog tijela. Vitamine svakodnevno moramo unositi hranom, a najsigurniji način unosa vitamina je konzumiranje raznovrsnog voća i povrća.

MINERALI

Minerali su anorganske tvari od kojih je sačinjeno 4-5% ljudskog oragnizma. Minerali se svakodnevno gube iz organizma znojenjem i probavom pa ih je potrebno svakodnevno unositi. Njihov manjak dolazi zbog loše prehrane, stresa te povećanog fizičkog napora.